donderdag 19 maart 2015

Eekhoorn project.

Wij, Renee en ik, hebben nu een jaar het eekhoornproject . Elke morgen tussen 7  en 8 uur worden de eekhoorns gevoerd. We hebben 4 voederkasten hangen en onder een tiental bomen leggen ook voer neer, verder hebben we op vijftal plaatsen drinken staan. Het voer dat ze krijgen bestaat uit hazel- , en walnoten, doppinda's en vliespinda's, zonnebloem zaden, amandelen en appels. Van de enkele eekhoorns in het begin zijn nu wel tien die op het oude kerkhof verblijven. Er zijn al een tiental nesten gebouwd. Aan de tepels van de vrouwtjes te zien zijn ze al in blijde verwachting. Natuurlijk profiteren vogels ook van de voerplekken onder de bomen. Merels, vinken, mezen, spreeuwen, bonte en groene spechten, kauwen vliegen geregeld rond om een graantje mee te pikken.


Dit is een foto van een eekhoornnest hoog in de boom. De nesten worden hoofdzakelijk gemaakt van takken, bladeren, afgeschilde basten van takken en mos. Goed geïsoleerd is de temperatuur in de nesten genoeg om te overwinteren, wel 20 graden.De eekhoorns zijn met name gek op de noten natuurlijk. met hun scherpe tandjes bijten ze de bast rondom los, de walnoten breken we thuis al voor hen open.Bloemen hebben we ze niet zien eten, wel de uitlopende knoppen van bladeren van de beuk, die er nu volop zijn en appels zijn ze ook gek op. Wanneer eekhoorns in de winter goed gegeten hebben, krijgen ze in het voorjaar veel jongen. En dat is goed want het gaat niet zo best met de rode eekhoorns in Nederland.


In het dorp zijn veel hazelnootbomen langs de weg. We hebben vele kilo's geraapt en ook anderen uit het dorp komen soms wat hazelnoten brengen. De walnoten moeten we zo nu en dan kopen van mensen die walnootbomen hebben. Pinda's kopen we bij een groothandel evenals de grote zonnebloempitten. Al met al hebben de eekhoorns ons honderden euro's gekost. Onze gemeente staat zeer positief tegenover ons project, zolang het hun maar geen geld kost. Wij genieten dat het zo goed gaat met ze. En hopen op heel veel gezonde jongen dit jaar.

Hartelijke groeten Ruud.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Ruud.

  Mooi dat jullie dit doen.
  En het levert mooie foto's op.
  Leuk de Eekhoorn in actie te zien.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Patricia, wij genieten er ook iedere keer weer van. Dank voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Mooi project en leuke foto's.
  Vroeger zag ik ze toch wel regelmatig hier in de duinen, maar heb ze al jaren niet meer gezien.
  Gr. Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat niet zo goed met de rode eekhoorn. Ze vallen soms dood uit de boom. Er heerst een ziekte bij de eekhoorns in Nederland. Door ze te voeren maken we ze sterker en hopen zo op veel jongen dit jaar. Dank voor je reactie. Groeten Ruud.

   Verwijderen
 3. Lijk mij een bijzonder mooi en vrolijk project Ruud,
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je wordt er ook vrolijk van, vooral nu de mannetjes de vrouwtjes proberen te verleiden. Bedankr voor je reactie Kees.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. Ik vind het echt heel fijn dat er zo'n project voor de eekhoorns is Ruud, want zo best ging het de laatste tijd niet met de eekhoorns. En zoals je ziet werpt het terdege zijn vruchten af :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De echte'vruchten' moeten er nog komen ,dat zullen we zien aan de hoeveelheid jongen die zijn geboren. Helma, bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen