vrijdag 20 februari 2015

Boerderijmuseum

Als vrijwilliger, o.a. rondleider, in het boerderijmuseum Hagendoorns Plaatse te Epe ben ik en anderen bezig met de tentoonstellingsruimten in te richten. We vieren het 300 jarig bestaan van de boerderij. Onze tentoonstelling staan dit jaar dan ook in dat teken van 300 jaar Hagendoorns Plaatse.

Er komt een tentoonstelling van oud speelgoed, oude spellen en oud schoolmateriaal. Verder zal er een kledingtentoonstelling komen over hoe de boeren vroeger uit gingen, de nette kleding dus.
Ook de bouw van de boerderij komt in het zicht op de bovenste verdieping van het museum, daarvoor ben ik vorige week begonnen met het bijeen zoeken van de gereedschappen die men vroeger voor zo'n boerderijbouw gebruikte.

Zie de foto's die ik er de afgelopen weken heb gemaakt. De vitrines met speelgoed e.d. zijn al ingericht en de grotere objecten zijn al naar de verdieping gebracht.Om het oude te benadrukken heb ik de laatste foto's in zwart/wit gemaakt. Die kinderstoel is bijzonder. Hij kan uit elkaar gehaald worden en dan ontstaat er een looprek en een schommelstoeltje.

Op de bovenste verdieping dus de bouw van een boerderij door middel van foto's, tekeningen en gereedschappen. We laten het zien van boom tot eindproduct, de boerderij. De gereedschappen op de grond moeten hun plaats nog vinden in de vitrines. Om alles naar boven te sjouwen moet je 6 trappen op. Met name met de dommekracht was dat een hele toer, die is namelijk heel erg zwaar. Die dommekracht staat niet op de foto..De varkensschuur is ook al bijna klaar voor het nieuwe seizoen, de bouwploeg is al weken druk bezig geweest. Er zit al een nieuw rietdak op, de lemenvloer is er uit gehaald en er is een keukentje in gebouwd. De schuur wordt al jaren gebruikt voor kinderactiviteiten, maar nu kan hij ook gebruikt worden, als alles klaar is, als ontvangstruimte voor gezelschappen. Maar eerst zal er nu een nieuwe iets hogere lemenvloer in moeten komen. De oude lemenvloer is gebruikt voor een paadje naar de kippenren.
Voor informatie over het jaarprogramma 2015 van het museum verwijs ik naar de website, .Boerderijmuseum Hagendoorns Plaatse.

We hebben vanwege het driehonderd jarig bestaan een speciale actie. Gratis entree voor de gehele familie als er eentje bij is die 300 jaar wordt in 2015.

Hartelijke groeten Ruud.
6 opmerkingen:

 1. Mooi stukje, als we in de buurt komen, waarschijnlijk mei, staat het op het programma.
  Gr Dikkie en Frans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ruud.

  Wat een genot om dit te zien.
  Leuk al die oude spullen.
  Ook herkenbaar sommige.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ruud, lijkt me een mooie bezigheid, veel succes met de tentoonstelling.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor jullie reactie, Dikkie en Frans misschien zien we elkaar daar dan.

  Hartelijke groet Ruud.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi! Echt heel erg mooi Ruud. 300 jaar is dan ook echt een enorme lange tijd. Gaaf dat deze boerderij al zo oud is en nu als museum dienst doet. Prachtige objecten heb je laten zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen