zondag 17 augustus 2014

Jakobskruiskruid, een geweldige, mooie waardplant.

Het jakobskruiskruid is een waardplant voor vele insecten. Wanneer je door een een gebied loopt waar veel van de mooie gele planten bloeien dan vliegen allerlei soorten insecten om je oren. Vlinders in vele soorten, zweefvliegen, bijen, hommels en kevers.
Afgelopen weken, tijdens het Zomerkamp, kwam ik geregeld door gebiedjes waar veel van deze planten groeiden. Heb daar nogal al wat foto's kunnen maken van al dat gevlieg en gefladder. Ook van de vele kruipende en snoepende zebrarupsen, die geen last hebben van deze giftige plant. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld paarden. Maar laten we blijven bij de positieve waarde die heeft voor de vele insecten. Hieronder de foto's.
Jakobskruiskruid is een wind-verspreider, maar niet zo'n goede. De meeste zaden, zo'n 60 % vallen binnen 5 meter van de moederplant. 40% van de zaden die wat verder vliegen kom neer binnen de 40 meter en slechts 1% kan veel verder vliegen. Een volwassen plant kan wel 75.000 tot 200.000 zaadjes produceren.

Vriendelijke groet Ruud.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Ruud, mooie beelden weer, Geel vindt ik altijd een mooie kleur in de natuur en wat trekt deze bloemen veel insecten aan. Prachtig om te zien.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ruud.

  Mooie foto's van de vlinders op de mooie gele bloemen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Patricia en Kees bedankt voor jullie reactie.

  BeantwoordenVerwijderen