donderdag 13 maart 2014

Pampelsezand

Het Pampelsezand, het woord zegt het al, is vroeger een stuifzandgebied geweest. Nu ligt er een laag mos en grassoorten op. Dankzij het vrijwilligerswerk, die de jonge dennen verwijderen, blijft het een open gebied.




Door het verdwijnen van het zand, zijn ook veel planten en mossoorten verloren gegaan. Nu is men bezig om een laag, tot het zand te voorschijn komt, af te graven. In het begin ging dat in rechte stroken. Tot iemand de man die er mee bezig was het advies gaf om voordat die begon een paar pilsjes te drinken. De man op de shovel vroeg: 'waarom dat dan?' 'Nou', was het antwoord, 'dan ga je tenminste niet meer zo in een rechte lijn door het landschap.'




Nu het zand te voorschijn is gekomen kun je ook goed zien hoe veel wild daar loopt. En dat is heel veel, hertensporen, sporen van ree├źn komen er veelvuldig voor. Buiten dat, is het ook een mooi gebied voor insecten, hagedissen en slangen. Het was gisteren heerlijk weer om daar te lopen en foto's te maken. De bloemetjes die je ziet zijn heel klein, kleiner dan 1 cm. Ik weet niet hoe ze heten.







Op de laatste twee foto's zie je vrijwilligers bezig met het schoonhouden van het veld. De omgezaagde bomen worden op een hoop verzameld, een opper, die na enkele weken in de fik wordt gestoken.
Die foto is van 20 januari 2014. De laatste foto laat het verbranden van de dennen zien en dat was eind maart..




Vriendelijke groet Ruud.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Ruud.

  Wat een mooie foto's heb je kunnen maken.
  Het is een mooi gebied en moest wel lachen om die pilsjes en die rechte lijn.
  Fijn dat er mensen zijn zoals jij die dit toch maar allemaal mooi bijhouden.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ruud, interessant onderwerp, zo kom je weer eens over onze mooie natuur te weten.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie Ruud, welke tijd te ook fotografeert het blijft er prachtig.
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele mooie serie Ruud en ik ben dan ook blij dat ik hier afgelopen november ben geweest. De boom herken ik maar war me meer is bijgebleven is de schoonheid van dit gebied. Werkelijk prachtig om te zien en.... om te zijn.
  Mooie foto-impressie.

  groejtes, Helm,a

  BeantwoordenVerwijderen