dinsdag 11 maart 2014

Dassenburchten

Afgelopen week op zoek geweest naar dassenburchten, op een tocht door het mooie nieuw ontsloten gebied bij ons de buurt. We ontdekten verscheidene latrines van dassen. Omdat ze duidelijk nog in gebruik waren gingen we op zoek naar hun woonplaats, de dassenburcht.Het zoeken nam nogal wat tijd in beslag, maar werd uiteindelijk beloond. De latrines van deze dassenburcht bleek een kleine kilometer van de burcht te liggen. Dassen zijn nette dieren ze doen hun behoeften in kleine gaten die ze graven in de grond, is het gat gevuld dan wordt er wat zand overheen gedaan.
De burcht die we vonden leek te zijn aangelegd. In de heuvel lag een buizen-systeem, het was een zeer wijde ingang, die zo te zien niet meer gebruikt werd. Maar rond de heuvel kwamen we vele andere ingangen, soms erg ver verwijderd, tegen die door de familie zelf gegraven waren. Ook kon je zien dat er al gesleept werd met nestmateriaal, zoals bladeren.

Nu de das nog op de foto. Maar dat zal wel een keertje lukken. Ondertussen hebben we in onze omgeving al drie grote bewoonde dassenburchten ontdekt, dus zoals ik al schreef die foto moet dit jaar lukken. Maar dat vind ik niet het belangrijkste, rondstruinen en zo dingen ontdekken geeft mij al voldoende plezier.

Vriendelijke groet Ruud.

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant blog Ruud. Mooie foto'sen uitleg.
  Ik denk, dat de wetenschap van zoveel burchten zijn, je ook veel plezier geeft. Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ruud.

  Wat leuk Ruud , dat je dit zo allemaal ontdekt en ons ervan mee laat genieten.

  Leuk zo de opbouw van een burcht.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Ruud. mooi bericht over de dassen, ik steek daar duidelijk weer iets van op, erg leerzaam.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor jullie reacties, wie weet of we nog wat beweging gaan zien en kunnen fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk is dit Ruud,
  en ook dat je er zoveel vanaf weet. De das fotograferen gaat dan volgens mij ook echt wel lukken denk ik zo :-) Mooie foto's en duidelijk informatie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen