donderdag 20 februari 2014

Werken in De Plijmen en foto's maken langs de Wildbaanweg en het Zwarteveld

Gisteren weer flink wat dennen verbrand. We blijven daar nu nog een week werken en daarna moeten we verkassen en gaan we naar een nieuwe klus langs de Wildbaanweg. We gaan aan beide kanten dennetjes verwijderen. We beginnen aan de kant van het museum. We moeten bij De Plijmen weg, omdat dat een rustgebied is en in de rustgebieden worden de komende weken het wild geteld. We hebben nu dus nog een week om de dennen die erg in het zicht liggen weg te branden.
Het branden wordt altijd afgesloten met het graven van een diep en groot gat om de onverbrande stammen en het gloeiend hete as in te gooien en met aarde te bedekken. De stralingswarmte van de as is dermate groot, dat je maar even kunt graven en dan plaats moet maken voor een ander, enz. enz. De as wordt met harken in het gat getrokken.

Na het werk nog even gekeken of er nog wat groot wild te fotograferen was. Zowel langs de Wildbaanweg, de Schuilkelder als ook op het Zwarteveld liepen herten. Hieronder de foto's van de stieren en de hindes, die nu gescheiden optrekken.

Op de voorgrond bij de hindes stonden twee jonge dieren een vrouwtje en een mannetje, ze gingen er uiteindelijk maar bij zitten.


Langs de Wildbaanweg en op het Zwarteveld stonden de heren. Op dit moment zie je ook herten die geheel of gedeeltelijk hun gewei kwijt zijn, eind maart is iedereen gewei-loos, waarna er weer een nieuw fris gewei groeit verpakt in 'vilt'". Die huid om het nieuwe gewei gaat op den duur jeuken en dan wordt er driftig geschuurd om de verpakking eraf te krijgen en zei je overal in het bos de slierten huid liggen.

Vriendelijke groet Ruud.

5 opmerkingen:

 1. Prachtige serie Ruud. De foto's van de dennenverbranding zijn natuurlijk heel apart. Dat zie je niet snel in een natuurgebied.Van de hertenfoto's vind ik de drie bokken (4e van onder) heel erg mooi! Ik heb je blog gelijk bij mijn favorieten geplaatst.
  Groet Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en dennen verbranden gebeurt ook niet zo vaak, alleen als ze niet weg te werken zijn in de bosrand.

   Verwijderen
 2. Hoi Ruud.

  Er wordt flink gewerkt daar in de bossen.
  Mooie foto's heb je kunnen maken van de herten.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ruud, wat zijn ze toch mooi he, mooie fluweelachtige huiden. Het bos wordt ook weer lekker opgeruimd.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen