zondag 5 januari 2014

De jeneverbesstruik.

De jeneverbes is de enigste boomsoort of struik in Nederland die op de Rode Lijst staat van planten die wel voorkomen maar sterk in aantal zijn afgenomen. De jeneverbes is een wettelijk beschermde struik. Een groot deel groeien in het nationaal Park De Hoge Veluwe, waar een van Europa's grootste jeneverbesbossen staat.  Maar ook in Drente en verder op de Veluwe komen ze voor.Kort geleden hebben we, ReneƩ en ik, een veldje ontdekt waar veel jeneverbesstruiken staan en die bedreigd worden door prunus, krenten, berken en dennen. Wij hebben het initiatief genomen om deze plek te schonen en zo de jeneverbesstruiken weer de kans te geven zich te ontplooien.Samen met enkele vrijwilligers van de woensdagploeg in het nationaal Park De Hoge Veluwe en jongeren van de scouting, die hun honk naast het veldje hebben, hebben we al een hele slag kunnen slaan en kun je de jeneverbesstruiken weer zien in de hei.In die hei zagen we vorig jaar ook heel veel kleine salamanders, de salamander die levende jongen baart. Maar ook ringslangen en adders. Voor de ringslangen hebben we een broedhoop gemaakt,  bestaande uit gras, takken en paardenmest.We zijn nog wel even bezig, maar het meeste is nu weg en dan zullen we het moeten bijhouden want we kunnen het er niet met wortel en al uit halen, dat zou de habitat van de salamanders en reptielen te veel verstoren.


Met vriendelijke groeten Ruud.

11 opmerkingen:

 1. goed initiatief Ruud!
  prachtige struiken, die we hier in Drenthe inderdaad ook veel hebben (gelukkig).
  mooie foto's en ik ben best een beetje jaloers op je ringslang (pas 2 keer gespot) !
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie en positief commentaar. Ringslangen zie ik regelmatig op diverse plekken in het Kroondomein.

   Verwijderen
 2. Ben je een nieuw blog begonnen, Ruud? t'Is inderdaad een mooie struik. Compliment voor je initiatief. En dan je salamanders en de slang. Ik heb ze nooit in het wild gezien. Echt fantastisch. Mooie serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. Ringslangen, gladde slangen en adders kom ik elk jaar wel een paar keer tegen in het Kroondomein. Ben er dan wel speciaal naar op zoek.

   Vriendelijke groet Ruud.

   Verwijderen
 3. Erg goed Ruud.....ik vind het weer een prima serie.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ruud,
  ik wist niet eens dat de jeneverbesboom of struik op de rode lijst stond!
  Heel mooi dat je hier aandacht aan besteed. Hoe kan het dat ze zo sterk in aantallen zijn afgenomen?

  Dan je broedhopen voor de reptielen. Echt geweldig dat je deze dieren helpt :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je reactie. Jeneverbessen groeien heel langzaam en worden veelal overwoekerd door sneller groeiende loof- en naaldbomen. Jeneverbes komt in Nederland voor op arme zandverstuivings- en heidelandschappen. Er vindt op het ogenblik weinig tot geen natuurlijke verjonging plaats. De Jeneverbes is een pionierssoort waarvan de zaden kiemen in minerale bodems zoals stuifzanden na enkele natte jaren. Mogelijke verklaringen voor de beperkte verjonging zijn ook konijnenvraat van jonge scheuten en een te zure samenstelling van de bodem.

  Vriendelijke groet Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Ruud! Ik heb jaren in Twente gewoond en heb daar ook veel Jeneverbessen gezien. Een prachtige, wat mysterieuze struik, die tot verhalen vertellen aanzet.

  Gr. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Ruud.
  Many thanks for your lovely comment at my place.
  We have a fairly large area not far from where I live with junipers.
  Wonderful pictures especially on the salamander.
  Have a continued nice Fotoar
  Kramizzzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ruud.

  Mooi blog Ruud.

  Mooi de jeneverstruiken,

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen