dinsdag 17 december 2013

Mos, mos, mos, mos en mossen.

Mos vind ik een fotogenieke plant, soms ga ik een dag op pad om mossoorten op de foto te zetten. Ik vind ze wel moeilijk te determineren. Je hoeft ook niet altijd de namen te weten om het mooi te vinden. Ik start met bloeiend ruig haarmos.

Het mos met de bolletjes heet knikkertjesmos. Die kussentjes heten kussentjesmos. Zo nu en dan kom ik ook mooi korstmos tegen. Bekermos is makkelijk te herkennen evenals lucifertjesmos. Bloeiend bekermos geeft mooie rode bloemen.


Mos kan bomen ook lekkere warme sokken geven, ze vinden dat vooral in de winter fijn. Mos maakt ook eigentijdse moderne kunst.


Mossen krijgen soms namen die goed bij hen passen, zoals dooiermos, poederkorst en grijskronkelsteeltje.
Mossen ik vind ze prachtig, mooie gekleurd, zacht en een bonte verzameling van vele soorten. Ik besluit met rendiermos, een mossoort die echt bij de kerstdagen hoort. Maar wel laten staan hoor.

Vriendelijke groeten Ruud Posthuma.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Ruud,
  dit vind ik echt heel erg mooi. Ik ben zelf ook gek op mos en heb dan ook al een aantal blos geplaatst onder de noemer Mossen en zwammen. Ik heb ook nog heel veel foto/s van rood en bruin bekermos en diverse haarmossen als wel gewone muursterretjes en zonnedauw in mijn mappen staan. Die gaan volgend jaar op het blog.

  Ik moet zeggen dat ik hier echt genoten heb met al die mooie verschillende mossen.
  Klasse voor zoveel mooie soorten.

  Hartelijke groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Helm, leuk je reactie en ik ben natuurlijk benieuwd naar jouw mossen.
  Vriendelijke groeten Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wil je alstublieft de namen onder de foto's zeten

  groeten,
  angeliek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik sta op anoniem maar ik heet angeliek

   Verwijderen
 4. Dag Angeliek daar ik alle namen niet weet, zet ik er geen enkele naam bij. Met mijn mosboek kom ik vaak ook niet verder. Ook zonder namen kan ik volop genieten van die mooie kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen